úterý 11. října 2011

Výlet do města duchů


Začal opravdový podzim. Prší, prší, fouká, prší a prší. Chtěli jsme na víkend vyjet do Aberdeen, ale z časových (a dešťových) důvodů (a taky protože jsme nenašli žádné rozumné spojení) to nemělo smysl. A tak jsme v neděli ráno vyrazili, opět v Arranské sestavě, do Falkirku (díky Honzo Stráťo za tip).

Falkirk je menší město v půli cesty mezi Glasgow a Edinburghem. Procházel jím Antonine wall, což býval val kopírující nejsevernější hranici Římské říše (na rozdíl od Hadriánovy kamenné zdi se jednalo v podstatě o příkop). Nás ale zajímala jiná atrakce, a to Falkirk wheel. Jedná se o technickou vychytávku, která lodím pomáhá překonat výškový rozdíl 24m mezi (v 18. Století postavenými) vodními kanály propojujícími Glasgow a Edinburgh. Tento rotační výtah nahradil systém 11 zdymadel a zkrátil dobu přejezdu z 12 hodin na 15 minut. Stavba stála 17,5 miliónu liber, celý projekt oživení kanálů 84,5 miliónu liber (2,5 miliardy korun).

Městečko nás přivítalo zvláštním způsobem. Obchody zavřené, infocentrum zavřené, nikde ani noha. Prošli jsme mrtvé centrum a vydali se hledat the weel. Celou cestu ke kolu lehce poprchávalo, ale po kávě v kavárně s výhledem na výtah se ukázalo sluníčko a my jsme mohli strávit zbytek dopoledne na přilehlém pískovišti .)

Hlad nás ale donutil vrátit se do Falkirku. Město mezitím ožilo, centrum bylo rozjařené, Callendar park, kam jsme se šli projít, plný golfistů, cyklistů a dětí. Procházka (a lezení po stromech) nás mile unavila, a tak jsme ve večerním (opět mrtvém) městě našli zapadlou příjemnou hospůdku, dali si Bezinkové pivo.. a vyrazili do Town Hall, kde nás čekalo vystoupení Falkirk Tryst Orchestra, na které Jacob den předem objednal lístky. Orchestr hrál hezké různorodé skladby, jak klasického Mozarta a Verdiho, tak i theme Indiana Jones nebo skladby ze Star Wars.  

Po parádním kulturním zážitku jsme se ještě ztratili v zákeřných uličkách a pak už předposledním nočním vlakem vyjeli ‘domů‘.


Město duchů - ranní Falkirk
Dramatické propojení kanálů

Inspirací pro tvar ramen byla keltská dvojsečná sekera






Pohyb Falkirk wheel ve zkratce
gif animace - rozklikni
(ve skutečnosti se otočí o 180° asi za 5 minut)
Davide, stavitel :)

Stavidla na dětském hišti

Stavební tým

U horního kanálu

Callendar house uprostřed Callendar parku

Opičí muž Dan

Inn

Falkirk orchestra



2 komentáře:

  1. taky chci být in the Inn:)
    Ale dost mě fascinuje Falkirk wheel...vyplatí se jim taková "sekera"?

    OdpovědětVymazat
  2. Nó.. přitáhne to spoustu lidí :D ale 'hlavním' cílem bylo zkrácení plavby o půl dne, žejo .)

    OdpovědětVymazat