čtvrtek 10. listopadu 2011

Edin, bro ! .. třikrát jinak



1st time:
První návštěva Edinburgeru byla rychlá a neplánovaná. Čekali jsme tehdy na Dorčino letadlo, ale v kapse jsme už měli platné explorer pasy. Tak jsem nechal Dana na pospas obavám v Glasgow a ujel do Edinu. Pozitivní je, že autobusy Citylink jezdí trasu Glasgow-Edinburgh každou čtvrthodinu od pěti od rána do půlnoci. Cesta trvá hodinu dvacet a single lístek (super single - jedno místo v každém autobuse) se dá sehnat za £1 (velice příjemné při porovnání s vlakovými £11,50).

Než autobus zastaví na neutěšeném asfaltovém plácku na bus station, udělá parádní okružní jízdu pěkným historickým centrem. Ze stationu vás šipky vyvedou k betonové, drátěným pletivem omotané budově obchodního centra. Tam jsem si přestal být jistý, že se mi Edinburgh líbí. Ale jen co se vymotáte z tajemných brutalistních zákoutí, vše změní výhled na Calton hill - Edinburghskou akropoli. Na ní se nachází několik významných staveb, ta nejokatější je National Monument (1822-29, památník Skotům zabitým při Napoleonských válkách - měl být replikou Parthenonu, ale z finančních důvodů bylo postaveno jen 12 sloupů).

Pak už jsem šel, kam mě nohy nesly, přes centrum až do botanické zahrady (kde jsou přístupné veliké patrové skleníky), přes Hard rock café až do maličké kavárny ve sklepě. Než jsem dopil filtered coffee, venku se setmělo, a tak jsem jel 'domů'.

2nd time (Dan, Dorka):
Vyjeli jsme z autobusáku na Buchananu ještě za tmy a to stálo za to, protože na Calton hill bylo za úsvitu vážně prima. Z vrcholu jsme seběhli k budově Parlamentu (EMBT-RMJM architekti, £414 miliónů), která je veřejně přístupná. Jedná se o kontroverzní budovu, malinko schizofrenní, se spoustou 'výrůstků' a nepochopitelných detailů. Ale lákadlo je to velkolepé. Od parlamentu jsme se vydali po Royal Mile (hodně zábavná ulice včetně irské houslistky, dudáka a žebrajícího ducha), která vede přímo ke hradu, navštívili zapadlé muzeum skotské historie (s vtipnými aktivitami pro děti.) a stavili se na večeři (Haggis, něco jako haggis a hamburger) v příjemném kamenném baru. Na chvíli jsme se dostali i do velice povedeného interaktivního National Museum, které určitě doporučuji (vstup zdarma). Do Edinburgh Castle jsme se nešli ze dvou důvodů - je to drahé a byl už zavřený, ale navštívili jsme přilehlý kovářský obchůdek (krásné keltské sekery a meče:). Na autobus jsme počkali v příjemné restauračce nad pintami Ale a cibulovými kroužky.

3rd time (Jana, Vojta, Jarek):
Ve zkratce? Calton hill (tentokrát polední), Parlament, Royal Mile (tentokrát bez jídla, ale zato se zkouškou hraní na dudy a s kouzelnickou exhibicí), hradní nádvoří, několik hřbitovů a zase na skok do muzea.. A nakonec na snídaňovou večeři (podávali breakfast za £6 po celý den - Toasts, beans, bacon, mushrooms, eggs, haggis, black pudding, sausages, ..) do baru u řeky a zpátky do Glasgow

Edinburgh je úžasný. Živý, energický, pokaždé úplně jiný. Tady asi neplatí 'třikrát a dost' .)

fun fact: víte jaká je výslovnost Edinburgh v angličtině? Já to nevěděl, než jsem sem přijel. Je to [ˈɛdɪnbʌrə] (proto Edin, bro ;)


Bydlení v centru

Concrete love

National Monument

Sunrise

Parliament (výrůstková strana)

Parliament (interiér)

Tabule s keramickým písmem

Historické oblečky v muzeu

Večeře v kamenné hospůdce

Ehm.. večeře :)

Stewartova formule v National Museum

Kdysi to býval kostel

Žebrající duch

Vojta dudák

Noční nábřeží

Houslista v kdysikostele

Hradní silueta

Breakfast (aka dinner)


Žádné komentáře:

Okomentovat