úterý 27. září 2011

Doors open days aneb hau’s it gaun?

Druhý a poslední Doors open day v Glasgow. Do ulic jsme vyšli poměrně brzy, abychom splnili plán ze včerejška a stihli 'otevřené dveře' v co nejvíce budovách. Hned na desátou jsme měli v plánu projít People’s Palace, který hostí výstavu historie sociálního života města. Bohužel, tento palác otevíral až v 11 (v brožurce, kterou jsme včera dostali, je to samozřejmě výrazně napsané:), takže jsme si prohlédli jen exteriér a posnídali kávu v obrovské zimní zahradě. People’s Palace stojí uprostřed Glasgow Green, což je nejstarší park ve městě (15. Století).

Davide, Bruce a Jacob - v pozadí People's Palace
Exotická zimní zahrada


Na otevření paláce jsme nečekali a zamířili k další budově. Jenom v centru jich je asi 80 a další měl být atelier Page/Park Architects. U budovy jsme ale zjistili, že některé stavby jsou otevřeny jen jeden den ze dvou (v brožurce, kterou jsme včera dostali, je to samozřejmě výrazně napsané:). Navštívili jsme alespoň přes ulici stojící krásně zrekonstruovaný St. Andrew’s in the Square (s exhibicí na téma obchod s otroky) a pokračovali dále, ale to už trošku zkrátím a vypíšu jen ve zkratce:)


Britannia Panopticon music hall
-          Nejstarší dochované ’divadlo ’ proslavené debutovým vystupováním Stana Laurela


St. Andrew’s in the Square 
Laurel v Panopticonu

Strathclyde fire & rescue station
-          Otevřené hasičské auto k dispozici k prozkoumání (nejen pro děti.) a předvedení vyprošťovacích prací při bouračce, ale největší úspěch měl příběh o ruční pilou uříznuté noze (týpek, co nám o tom vyprávěl, nás potom zasvětil do života na Sachihall Street)


Název tohodle nástroje 
bude asi obsahovat 
slovo 'housle' 

Auto Strythclydeských hasičů
Hasič Dan


 Royal Conservatoire of Scotland
-          Na konzervatoři se vyučuje spousta programů zaměřených na trojici tanec – divadlo - hudba a je v podstatě obrovským komplexem prostorů – 3 divadla, 65 soukromých cvičeben, profesionální studio a spousta dalších místností sloužících studentům. My jsme například zažili živý akustický koncert pěti slečen v atriu (kavárně) u vstupu. Krásné.

Jeden ze sálů Konzervatoře

Jedna z modernějších prostor


 The Glasgow School of Art
-          Nádherná Macintoshova budova s dlouhou, ale hodně zajímavou prohlídkou všech zákoutí a chodeb. Zákaz focení v interiéru.

School of Art

TRAFFCOM traffic control centre
-          Exkurze do dopravního centra, které řídí dopravu po Glasgow. Převážnou většinu CCTV kamer ve městě využívá právě TRAFFCOM. Trošku zdlouhavá přednáška. Na druhou stranu zajímavé prostředí.

National piping centre
-          Název mluví za vše, malinkatá expozice z historie dudáctví (bohužel bez komentáře)


Nejzajímavější část Traffcomu

Nejkouzelnější na celém dni bylo odhalování skotského akcentu u průvodců a organizátorů. Některým stěží rozuměl dokonce i Jacob s Chrisem – Kanadští kluci. Proto nakonec přidávám ještě malý test:) Co myslíte, že znamenají následující věty?
Hou's it gaun?
Nice tae meit ye!
Can ye gie's a haund?
Gae straecht than turn reit!

2 komentáře:

  1. První je "How is it goin´?" je beztak jak se máš:)
    Druhá je "nice to meet you"
    Třetí asi "jdeš ven"
    "Vše se v dobré obrátí" ??:D
    Každopádně mám lidumídka!XD

    OdpovědětVymazat
  2. kde jsi vzala lidumídka? :D jinak první dvě máš dobře x)

    OdpovědětVymazat