středa 21. září 2011

To Scotland! (part 1 - intro)

Tak konečně je to tady :) Spouštím slibovaný blog o kraji tartanu a whisky, kde strávím příštích pár měsíců s dalšími erazmáky architekty na univerzitě Strythclyde v Glasgow. Pro začátek tedy nějaká potřebná fakta.)

Glasgow je největší město Skotska (hlavní město je ale Edinburgh [ˈɛdɪnb(ə)rə] ), má cca 690 000 obyvatel a leží v nejprůmyslovějším pásu Velké Británie. Je centrem mnoha kultur, náboženství, sportu (především fotbalu - v Glasgow jsou tři profesionální fotbalové kluby: Celtic Glasgow, Glasgow Rangers a Partick Thistle), je plné muzejí, kostelů (dominanta Glasgow Cathedral s nekropolí), divadel a v neposlední řadě barů a klubů (Sauchiehall Street - Stodolní?:).

 Po architektonické stránce je město neuvěřitelně rozmanité, ale v centru převládá zachovalá viktoriánská zástavba (stavby z červeného pískovce) okořeněná budovami architekta Mackintoshe. V posledních letech bylo v rámci regenerace brownfields (bývalý přístav) okolo řeky Clyde postaveno několik moderních budov, nejznámější je asi Scottish Exhibition and Conference Centre (tzv. Armadillo = Pásovec) od Sira Normana Fostera a Museum of Transport (Riverside Museum) od Zahy Hadid.

 
Armadillo                                                                    Riverside Museum



A Strathclyde? Srath Chluaidh znamená ve skotské gaelštině „údolí řeky Clyde“ a kdysi to byl název pro jeden z devíti Skotských regionů. Dnes toto rozdělení využívá policie a místní hasičská jednotka. University of Strathclyde je technicky zaměřená, ale mezi studijními obory je například i Social Work, Politics nebo Pharmacy and Biomedical Sciences. 

 Tak, dost teorie, pojďme do města:)

1 komentář:

  1. pěkný...už se těším, jak si budu číst tvoje peripetie při dlouhých zimních večerech..:)

    OdpovědětVymazat