pátek 23. září 2011

To Scotland! (part 3 - first piper, first Haggis)

Kampus je asi kilometr a půl od hostelu. Rozhodli jsme se jít pěšky, protože právě krásně pálilo slunko a cesta po nábřeží vypadala lákavě. Ušli jsme jenom pár metrů a narazili na St Andrew's Cathedral (s přilehlou budovou The Mungo Foundation), u které nás zaujal první pravý skotský dudák. Ochotný hlídač nám ukázal, kam si schovat kufry, a tak jsme si katedrálu prohlédli i zevnitř (na nádvoří je zajímavá zrcadlová zahrada) a zůstali na kousek anglické sborové mše.

The garden of mirrors
St Andrew's Cathedral v rastru The Mungo Foundation



Další budova, u které jsme se zastavili, byla ověšená modrými balónky a transparenty s nápisy 'Doors open days' .. A tak jsme vešli. Stavba se jmenuje The Briggait a jde o bývalý (viktoriánský) rybí trh. Po rekonstrukci uvnitř vzniklo 69 ateliérů pro vizuální umělce, kancelářské prostory pro kulturní organizace, dva výstavní prostory, kavárna a nový veřejný prostor na místě historického nádvoří. Přítomní umělci (kromě toho, že byli talentovaní) byli velmi vstřícní. Dozvěděli jsme se, že akce Doors open days probíhá v celém skotsku paralelně v několika městech a právě v Glasgow je při ní veřejnosti zdarma otevřeno asi 100 budov (divadla, kostely, mešita, ale také hasičská zbrojnice nebo dopravní kontrolní centrum). Než jsme dorazili do kampusu, zvládli jsme ještě zastávku v muzeu policie, kde měli dokonce i české policejní frčky:) 

Ne medvídci, ale lidi !
Pollock
Polštářky od umělkyně Victorie


Poznatek č.1: chodníky v Glasgow nejsou user friendly ke kolečkovým kufrům
Poznatek č.2: kampus leží v proklatě příkrém kopci


Ubytování proběhlo naprosto hladce. Kampus byl plný helperů ve žlutých tričkách s visačkama, kteří nás posílali správným směrem a unaveným jedincům nosili kufry. Já jsem dostal klíče od pokoje na Thomas Campbell court, Dan na Birbeck court (na přiložené mapce č.20 a 27). Koleje mají rozdílný provoz, ale v základu se neliší - každý student má svou ložnici s pracovním místem a ty jsou propojeny po čtyřech/šesti společnými prostorami - kuchyňkou s obývákem záchodem a koupelnou.

Piper
Inside of St Andrew's Cathedral 
České značení hodností
Pod kampusem





Výhled z pokoje
Krásný kolejní kontejner
Dan a Haggis :)














Protože bylo pěkně, prošli jsme odpoledne ještě několik budov v rámci Doors open days (Barony hall - bývalý kostel, nyní slavnostní sál Strathclyde uni., evangelický kostel a katedrálu sv. Munga - což zní jako místo z Harryho Pottera, ale jedná se o TU gotickou katedrálu v Glasgow) a hlad nás poslal na večeři do restaurace na zastřešené nádvoří Merchant city. Na desetilibrové pizzy jsme rezignovali a objednali si tradiční (národní) skotské jídlo = Haggis. Trošku váhám, jestli mám prozrazovat detaily tohoto výborného pokrmu. Základem jsou totiž ovčí vnitřnosti - srdce, játra nebo plíce - ke kterým se přidává ovčí sádlo, cibule, koření, sůl, ovesné vločky a tato směs se vaří v ovčím žaludku. :) Každopádně, určitě stojí za zkoušku.

Evangelický kostel
Glasgow Cathedral
Na ulici nás opět přivítalo sluníčko. Skoti prý s oblibou říkají: 'four seasons in one day' (čtyři roční období v jednom dni) což lze také právě na podzim zažít doslova a do písmene. Na asfaltě bylo totiž jasně patrné, že okolo právě přešla pěkná průtrž. Nakoupili jsme základní jídlo v obchodu jménem Poundland (vypovídající název - po Glasgow jich je rozesetých více) a vrátili se zpátky na koleje, kde jsme u Dana u whisky domluvili s jeho' Kanaďany a Italem další trip. Nastala první noc sponzorovaná Strathclyde uni. (podle nápisu na obalu od peřiny a polštáře.)

Historie Strath. uni.

2 komentáře:

  1. Glasgow katedrála je nádherná! A ty koleje, umělce, ba dokonce i lidumídky závidím:)
    Vše kromě Haggis, kterej bych nemusela.
    Ovce jen na louce.

    OdpovědětVymazat
  2. Lidumídci:D a já nemoh přijít na to, jak je nazvat.. A Haggis se ve Skotsku nevyhneš, ale jsou fakt dobrý .) (Ovce na louce - to je nějaká profláklá písnička, ne?:P)

    OdpovědětVymazat