čtvrtek 29. září 2011

Intro do života Exchange freshera


Exchange students – všichni ti po kampusu zmateně brouzdající lidi z Malajsie a jiných exotických zemí (celá Strathclyde má asi 1500 zahraničních studentů = 10%)

Fresher – každý, kdo na univerzitě tento rok začíná (takže asi jakoby i my erazmáci)

Je pondělí. Kampus ožil, většina studentů už dorazila, já už mám všechny ‘fletmejty‘ - spolubydlící (Markus z Německa, Gabriel a Alex z Francie a na druhé buňce tři Skoťáci a Američan) a nastal uvítací týden. Na Strathclyde je celý první týden zaměřený na představení kampusu a města fresherům. Všude je spousta plakátků, letáků a volných vstupenek. A spousta veselých lidí, kteří vás stále někam zvou. Je to prima. Jen po cestě pro studentskou kartičku jsme dostali několik tašek, reklamní karty, plechovku fazolí, otvíráky, free pasy, kelímek na free coffee a asi milion letáčků.

Zlomek z free stuff

Trošku jsme si prošli kampus a zjistili, že přímo uprostřed je studentský bar. Ten je přímo propojen s něčím jako menzou, ve které jsme dostali za přijatelných ₤3,50 výborné fish’n’chips (Ej? Přijatelných 100,- za oběd? Že bych si začal zvykat na vyšší finanční standard?). Mnohem lepší je ale salátový pult, kde si za ₤1,2 můžete naplnit plastovou krabičku (cca 0,5 litru) asi osmi druhy salátů (míchat dle libosti.)

Odpoledne jsme se vydali na nákupy, ale protože začalo být opět překvapivě pěkně, vyšplhali jsme nejdřív na nekropoli za katedrálou. Je to místo s úžasným geniem a parádním výhledem na město.

 
 

Úterý. Volný den znamená výlet k Riverside a Kelvingrove, ale o tom se rozepíšu pozděj :)

Středa je taky zábavný den. Ráno proběhlo oficiální přivítání Exchange studentů v největší přednáškovce na škole. Seznámil jsem se s dalšími Malajsankami (hm.. holkami z Malajsie) a Řeky a dostal free plechovku pití a sáček chipsů. Člověku se z té spousty ‘free stuff‘ občas dělají až mžitky před očima. Každopádně jsme byli všichni pozváni na odpolední international meeting do studentské Union. S Danem jsme se nejdřív ale neprozřetelně najedli. Byla to chyba, pohled na hory exotického  free jídla v Union byl ubíjející. Zmohli jsme se jen na pár skleniček vína a šli prozkoumat budovu.


Kromě jednoho regulérního baru a jedné regulérní restaurace se v ní totiž děly věci! Tak například celé nejvyšší patro se v rytmu energické skotské hudby učilo zdejší tradiční tance. Opět výborná příležitost k seznámení. V patře pod tím probíhal akustický koncert zpěvačky a kytaristy. Krásné. Nepatrná ukázka (bohužel s patrným hlukem v pozadí) zde: http://www.youtube.com/watch?v=iJjRpnBLqYc 
V ještě spodnějším patře se laserové paprsky tříštily o diskokouli, pod kterou seděly strašně nesmělé slečny a v dalším patře (možná, že to bylo to patro, kde se předtím tančilo skotsky:) se rozjela neuvěřitelně živá a rozjařená indická diskotéka. Spát jsme šli někdy k ránu.)


Indian party
Indian party


Otázka na závěr? Kolikrát se v textu vyskytlo slovo ‘free‘? x) Hustý, že?

Žádné komentáře:

Okomentovat