čtvrtek 22. září 2011

To Scotland! (part 2 - arrival)

Takže, do Glasgow jsem vyrazil s Danem, který studuje o ročník výše (do teď jsme se ale neznali). Letenky jsme koupili na 16. září, ale nájemní smlouva na ubytovnách v kampusu byla až od 17. Byly o polovinu levnější a tu jednu noc přece někde přečkáme, ne?

Sranda začala, když jsem zjistil, že ze 2/3 naložený kufr váží o dvě kila více, než by měl ve výsledku mít (Letenky od Ryanairu = 500,- člověk + 1200,- 20kg zavazadlo). Následovala druhá sranda, když jsem zjistil, že abych stihnul v 10 letadlo ve Wroclawi, musím vyjet vlakem ve 23:30 (naštěstí jsem se vešel do auta k Danovým rodičům a ti nás do Wroclawi dovezli). Třetí sranda byla ta, že na žádosti na Couchsurfingu nepřišla žádná kladná odpověď a hostely už (skoro) neměly místo. Pozdě v noci před odletem jsem zarezervoval 2 lůžka v Euro Hostelu (₤17 per person, aktuální kurz 1GBP = 28,5CZK), ale o tom pozděj :)

Glasgow Prestwick
Naše 737
Bez problému přilétáme na Glasgow Prestwick. Počasí je typicky skotské. Vlak do centra stojí díky letence polovinu = ₤3,50. Následuje skoro dvakrát dražší fastfood oběd a vyrážíme do hostelu, který je přímo naproti hlavního nádraží. Vítá nás krásná recepce, kde dostáváme info o našem pokoji - čtrnáctilůžkovém pokoji.) Necháváme v něm jen kufry s oblečením, dražší věci raděj dáváme na recepci a vyrážíme do města.

Čtrnáctilůžkový pokoj
První místo, co nás zaujalo, byl hudební krámek hned za nádražím. Maličké prostory byly v obou patrech až po strop napěchovány cédéčky a vinyly. Od ságy Star-Wars přes cd s mantrami až po ošoupané vinyly od The Beatles. Dobré ceny. Doporučuji. Ještě jsme se vloupali do budovy Radisson Hotel (přes šest pater vysoké atrium, krásná kavárna, příjemné materiály) a pak se před deštěm schovali do baru (Glasgow má vlastní pivo - Tennent's Lager - většině Skoťáků ale asi nechutná).

Hudební obchůdek
běžná chodba v Radisson Hotel
Při brouzdání městem jsme taky narazili na několik cedulí 'Road closed' a za nimi se začala objevovat americká auta a podezřele oblečení lidé. Nakonec se ukázalo, že jsme se připletli do natáčení akční romantické komedie, která se odehrává v 60. létech ve Philadelphii, ale natočit to v Glasgow je údajně levnější.)

Philadelphia 1962
Pomerančová 'marmelade' a malinová 'jam'
Vrátili jsme se na hostel, prošli jejich multikulturní knihovnu, zkusili se připojit ke slibované free wi-fi a nakonec šli spát. Ráno nás čekala takzvaná Continental breakfast, která byla v ceně ubytování - toasty, marmelády a jamy (konečně je mi jasný ten rozdíl:), cereálie, jogurty, broskvový a pomerančový kompot, spousta juiců, čaje a kávy.. Všechno jsme snědli a mohli vyrazit směr kampus.

Žádné komentáře:

Okomentovat